Yeni işe başlarken yapmanız gereken 7 şey
Yeni işe başlarken yapılması gerekenler nelerdir?
Yeni işe başlarken doğru adımlar ile kısa sürede başarılı bir iş kariyerine sahip olabilirsiniz. Peki yeni işe başlarken yapılması gerekenler nelerdir?
>> İşe Erken Gidin
>> İşe Başlamaktan Korkmayın
>> Gösterişli Olmayın
>> Kendinizi Kanıtlayın
>> İş Arkadaşınız İle Uyumlu Olun
>> Şirketiniz İçin Bir Şeyler Yapın/a>
>> Patronunuz İle İletişim Halinde Olun
Yeni bir İşe başlamak heyecan verici olabilir. Fakat yeni iş arkadaşlarınızla tam tanışmadan bir kaç gün aradan sonra kendinize benim ilk iş günüm ve ben ne yapacağım? gibi düşünceler ile yeni işe başlama stresi içerisine girersiniz.
Yeni işe başlarken çoğunlukla bu heyecanı ve acemiliği hepimiz yaşıyoruz. İlk işe başlarken beceriksiz olabilirsiniz veya heyecandan sunum yapamayabilirsiniz. Fakat bu normal bir durum. Bu yazımda sizlere maddeler halinde işe yeni başlayanlara tavsiyeler nelerdir? bunları açıklayacağım.
1) Erken Kalkın
Erken kalkın ve işe istekli gidin. Bu sadece yeni işe başlarken değil, her zaman olmalıdır. Tabi bunu da daima alışkanlık hale getirin. Kendinizi kanıtlamak için geç saatlere kadar çalışmak size faydadan çok zarar verecektir.
Çünkü geç saatlere kadar çalışmak sizde alışkanlık yapar, eğer bu durum alışkanlık hale gelirse buda sizde bitkin ve zayıf bir görünüm oluşturur. Evet, anlıyorum ilk iş gününüz çok çalışmak ve kendinizi kanıtlamak istiyorsunuz bu çok güzel bir şey, ama bunu yaparken kendinizi tükenmişlik aşamasına getirmeyin.
Eğer patronunuzun gözünde iyi bir personel olmak istiyorsanız. Mümkünse işe patronunuzdan 15 dakika önce gelin. Çünkü patronlar işine erken gelen ve işine yoğun bir şekilde çalışan personellerini her zaman değerli bulur. Bunu size pek belirtmezler ama emin olun sizi değerli buluyorlar. Bunu zamanla göreceksiniz.
2) Endişelenmeyin
Çoğunlukla yeni işe başlarken daha ilk günden korku ve endişe içerisine girersiniz. Mesela şunları hep duyuyorum; işe başlamaktan korkuyorum, işe alışabilir miyim? ve çalışmaktan korkuyorum gibi bazı endişeler.
Bu durumlar iş tecrübesi olan ve olmayanlar için de yaşanıyor. Yani bu bir öz güven yetersizliğinden kaynaklanıyor. Öncelikle beni neden işe aldılar? Benden önce çalışan kişi neden ayrıldı? diye kendinize bir sorun.
İşe başlamadan önce bu tür hatırlatmalar yapmak size fayda sağlayacaktır. Unutmayın! sizin işe, onların ise elemana ihtiyacı var. Bu bir iş görüşmesi ve bunu hayatınızın sonu olarak görmeyin. Risk alın ve harekete geçin. Sadece bir adım sizi harekete geçirmeye yetecektir.
3) Mütevazı Olun
Daha önceki şirketinizde bir çok şeyi biliyor olabilirsiniz. Fakat yeni işe başlarken daha ilk günden her şeyi biliyormuş havasına girmeniz yanlış bir durumdur. Bu yapacağınız en son şey olmalıdır. Bunun yerine işe başlarken acemi gibi davranın.
Mesela konuşmak yerine karşınızdakini dinleyin ve işleri nasıl yönettiklerine bakın. Bu yaklaşım işe daha hakim olmanızı ve anlamanızı sağlayacaktır. Ayrıca yeni işe başlamak, yeni deneyim ve yeni tecrübe demektir.
Evet, daha önceki çalıştığınız şirkette bu konuda başarılı olabilirsiniz, fakat her şirketin çalışma şekli farklıdır. Bu konuda tecrübeli olduğunuzu göstermeden önce yeni işinizde işlerin nasıl ilerlediğine bakın.
Bu sadece sizin için değil patronuz için de geçerlidir. Mesela işe başlamadan önce meslektaşlarınıza işin ilerleyişini sorun ve işi onlardan öğrenin. Bunu yaparak onların saygısını kazanırsınız.
4) Herkesten Daha Çok Çalışın
Yeni işe başlarken, sizi en öne çıkaracak durumlardan biri herkesten fazla çalışmaktır. Ama işinizi yaparken daha akıllıca çalışın. Öncelikle çevrenizde çalışan kişilere bakın. Acaba hangisi daha fazla çalışıyor veya işleri daha pratik ve çabuk yapıyor.
İşte bu insanları analiz ederek çalışma şeklinizi belirleyin ve her zaman daha iyisini yapmaya çalışın. Böylece hem iş arkadaşlarınızın, hemde patronunuzun gözünde kaliteniz artar.
5) Ortak Hareket Edebileceğiniz Bir İş Arkadaşınız Olsun
Sizinle aynı fikre sahip olan ortak kişi, yaptığınız işe daha hakim olmanızı sağlar. Fakat yeni işe başlarken, öncelikle yapmanız gereken iş arkadaşlarınızı analiz etmek olacaktır. Nasıl çalışıyorlar? Tecrübeleri neler? Yaklaşımları nasıl? bunları bir analiz edin. Yani işin kültürünü ve ortamını bir tanıyın.
Tabi bu konuda aynı fikre sahip olan iş arkadaşı bulmak sizin yaklaşımınıza bağlıdır. Kendinizi o ekibin parçasıymış gibi hissettirin. Mesela sizinle tanışan birisi ile fikrinizi, duygunuzu ve düşüncelerinizi paylaşmak için ortak bir bağınızın olması gerekir.
Mesela sizin tuttuğunuz takımı oda tutuyor olabilir veya sizin sevdiğiniz film türlerini oda seviyor olabilir. Bu gibi ortak bağlardan bahsediyorum. Yani insanlar kendileri gibi düşünen kişiler ile iş yapmayı sever.
6) Şirketiniz İçin Fayda Sağlayacak Bir Şey Yapın
Mesela işe çözülmesi gereken problemler ile başlayabilirsiniz. İş arkadaşlarınız geldiğinde hemen işe başlamaları için yapılacak işleri ayarlayın. Arkadaşlarınızın çözemediği veya kaçındığı problemleri siz üstlenin.
Geç geleyim, erken gideyim gibi düşünen çalışanlardan olmayın. Çözülmesi gereken işler için erken gelin ve o işi bitirmek için çaba harcayın. Yeni işe başlarken bu durum çok önemlidir.
Evet, bu size sıkıcı gelebilir ama, emin olun hem patronunuz hemde iş arkadaşlarınız sizin performansınızı fark edecek ve böylece saygınlığınız artacaktır. Zamanla emeğinizin karşılığını da alacaksınız. Unutmayın! yeni bir işe nasıl başlarsanız, iş performansınızda bu yönde gelişecektir.
7) Patronunuz İle Yakın Temas Kurun
Yöneticiler çalışanlarının sorumluluk taşımasını severler. Çünkü onca problemden biri onun için çözülmüş olacaktır. Yeni işe başlarken, yapacağınız işlerden biride patronunuza güven vermektir. Size bir iş verdiğinde ona bu işin üstesinden geleceğinizi gösterin.
Tabi patronunuzun size vereceği işi öğrenmeniz ve konuya hakim olmanız gerekiyor. Ayrıca patronunuza karşı mesafeli durmayın tam aksine yakın temas kurarak onunla tanışın. Hem bu şekilde daha hızlı güvenini kazanırsınız.
Yeni işe başlarken bu maddeleri uygulayınız. Bu maddeler sizi kısa sürede başarılı yapacak. Bu konuda sabırlı olun
Yeni işe başlarken hep bir korku var. Oysa iş tecrübem var. Ama yeni bir işe başlarken heyecan, korku ve panik hep benimle birlikte. Tabi aradan 1-2 hafta gectiği zaman bu tür durumlar yavas yavas azaliyor. Fakat dediginiz gibi bu bir öz güven meselesidir. Faydalı bir yazı olmus. Teşekkür ederim. 🙂
Yorumunuz için teşekkür ederim derya 🙂