2018 Dünya Ekonomik Forumu ’nda Öne Çıkan Teknolojiler
2018 Dünya Ekonomik Forumu ’nda Öne Çıkan Teknolojiler
2018 Dünya Ekonomik Forumu ’nda öne çıkan teknolojiler son zamanlarda gündemde çok konuşulmaya başlandı. Peki, bu çok konuşulan teknolojiler neler? Birlikte inceleyelim.
2018 Dünya Ekonomik Forumu Davos’taki yıllık toplantısını geçtiğimiz Ocak ayının sonlarında gerçekleştirmişti. 2018 Dünya Ekonomik Forumu içerisinde yer alan hükumetler, özel sektörler ve sivil toplum örgütlerinin iş birliği ile dünyayı iyi bir noktaya getirmeyi amaçlıyor. Evet, hükumet ve şirket liderlerinin foruma dahil olan teknolojiler hakkındaki fikir ve düşünceleri:
Yapay Zeka
Google CEO’su Sundar Pichai bir açıklamasında “Yapay zekanın etkisi elektrik veya ateşten daha büyük olacak. Çünkü yapay zeka insanların en çok üzerinde yoğunlaştığı önemli bir potansiyele sahip.” dedi.
Duke Üniversitesi İnsanlık ve Otonomi Laboratuvarı Başkanı Mary Cummings bir röportajında “Teknoloji her derde deva olan veya her sorunu çözen bir şey değildir. Bizler teknoloji ve yapay zeka konusunda çok aceleciyiz ve bu konuda kesinlikle bir Pandora Kutusu açılıyor.
Özellikle söz konusu otonom araçları olduğunda, yapay zeka uygulamasında algoritmaların çalışma şeklini halen anlamış değiliz” dedi.
Otomasyon
Davos zirvesi öncesi anket verilerini ortaya koyan 2018 Küresel Risk Raporu’nda teknolojik ilerlemelerin olumsuz sonuçları bulunuyor. Bu raporda otomasyonun iş gücü pazarına problem çıkardığını ve bu problemin devam edeceği bildiriliyor.
Fakat bu işleyiş devam ederse yoksul ile zengin arasındaki ayrılıklarda büyümeye başlayacak. Yani fazla nitelik gerektirmeyen meslek dalları yok olmaya başlayacak. Tabi teknoloji şirketleri zamanla büyürken, eğitimsiz çalışanların seçenekleri de zamanla azalacak.
Bu sebeple Siemens ve AG’nin CEO’su Joe Kaeser, teknoloji şirketlerinin sosyal sorumluluk almaya davet etti. Bu sosyal sorumluluk projesinde çalışanları eğitme ve bazı eğitim konuları yer alıyor. Kaeser “Endüstri 4.0 devrimi bilgi üzerine çalıştığı için eğitim ve öğretimde de eş zamanlı devrim yapmamamız lazım.
Burada hem hükumet hem de şirketler dijital ekonomiye katılmak için ihtiyaç duyduğu beceri ve nitelikleri işçilere kazandırmak için iş birliği sağlanmalıdır.” diyor. Dünya Ekonomik Forumu’nun 2020 yılına kadar 10 milyon işçiye yeni beceriler kazandırmak için büyük çapta faaliyete geçirilecek bir girişimi olduğu bildirildi.
Bitcoin
Bitcoin konusunda gerçekleştirilen şifreleme paneline katılan kişilerin çoğu Bitcoin’nin para birimi olarak nitelendirilmediği konusunda bir anlaşmaya vardı. Daha doğrusu Bitcoin’ni altına benzeyen bir varlık olarak nitelendirdiler. Panelistler birçok uygulaması ile birlikte gelecek vadeden bir teknoloji olarak baktıkları Bitcoin yerine blockchain yani blok zinciri konusuna daha yakınlardı.
Siber Güvenlik
2018 Küresel Risk Raporu’nu incelediğimizde siber saldırılar ve veri dolandırıcılığı, raporda yer alan en önemli beş risk arasında bulunuyor. Tabi İnternet’in yaygınlaşmasıyla bulut hizmetlerin kullanımı da artacak. Evet, bu artış kolaylık sağlayacak fakat hacker’ların hedeflediği insan sayısını da artıracak.
Siber saldırganlar kredi kartı bilgileri ve bireysel kimlikleri çalmanın yanı sıra enerji ağı gibi toplumların işleyişini sağlayan sistemlerde sorun oluşturabilir.
Teknoloji Devlerini Düzenleme
Salesforce CEO’su Marc Benioff, Teknoloji dünyasında düzenlemeye duyulan ihtiyacın altını çizerek buda değişmeli dediİngiltere Başbakanı Theresa, Davos konuşmasının bir bölümünü teknoloji şirketlerinin düzenlenmesine ayırarak “teknoloji platformlarının coğrafi sınırlar boyunca çalıştığı zaman tek bir hükümetin veya uluslararası normları, kuralları ve standartları belirlemesi bile söz konusu değil.” dedi.
Girişimci George Soros, Google ve Facebook’u yeniliğe engel olarak nitelendirmek konusunda oldukça açık konuşarak şunları söyledi. “Sosyal medya şirketleri, insanların durumdan haberdar olmadan onların düşüncelerini ve davranış şeklini etkiliyor.
Tabi bu durum seçimlerin bütünlüğü üzerinde ve demokrasinin işleyişi açısından olumsuz sonuçlar ortaya koyuyor.” dedi.
Biyoteknoloji
CRISPR gen düzenleme tekniğini geliştiren bilim adamı Feng Zhang, gen düzenleme teknolojisi üzerine olumlu ve olumsuz olarak açıklama yaptı.
“Daha fazla organizma düzenledikçe, bu organizmaların kendi çevrelerinde hayatta kalmalarını ve bu organizmaların bazılarını diğer organizmalara aktarabilmeleri için gelişen ilginç özellikler bulabiliriz ve türlerin yok olmasını engelleyebilir.” dedi.
Forum, Dünya Biyo-Genom Projesi ve Dünya Kod Bankası arasında bir ortaklık olacağı açıklandı. Bu şirketler yeryüzündeki bütün canlıların DNA’sını düzenlemek için çalışacak. Bu 4.7 milyar dolarlık büyük projenin 10 yıl süreceği bildiriliyor.
Kaynak: Singularity Hub