Blockchain Nedir? ve Blockchain Nasıl Kullanılır?
Blockchain Nedir?
Blockchain nedir? Blockchain, şifrelenmiş işlem takibi sağlayan dağıtık bir veri tabanı sistemidir. Peki Blockchain ne işe yarar? Blockchain, aracısız bir şekilde ağa bağlanabilme, yeni işlemler gönderme veya bu işlemleri doğrulama ve yeni bloklar oluşturma gibi işlemlere yarar.
Böylece oluşturduğunuz her bir bilgi, güçlü şifreleme algoritmalarıyla birbirine bağlanarak veri tabanına kaydedilir. Yani işlemler güvenli şifreleme ile alıcı ve satıcı arasında gerçekleşiyor.
Blockchain Revolution kitabının yazarı Don Tapscott, bir konuşmasında; blockchain teknolojisi hayatımızın her alanında yer almasıyla birlikte dünya ekonomisinde de büyük ses getireceğini açıklamıştı. Tapscott, blockchain teknolojisi için inanılmaz derecede gizlilik koruması ile kullanıcılarına güven vereceğini de söylüyor.
Blockchain Teknolojisi İçin Kullanım Alanları Nelerdir?
Blockchain para birimleri dünya genelinde toplam miktarı ve ticari hacmi kontrol edebileceğiniz saydam bir görünüm sunar. Blockchain teknolojisi ile gelişmiş aracılara gerek duymadan eşler arası dediğimiz (peer to peer) işlemlerini hem doğrulayacak hemde sonuçlandıracaksınız.
Burada kriptografi şifreleme tekniği ile kimin kime ödeme yaptığı veya yapısal her işlem, elimizde bulunan bir veri tabanına kaydedilir. Mutlaka bu tür işlemleri kaydedebileceğiniz bir veri tabanınızın olması gerek.
Bu konuya örnek verecek olursak; Blockchain üzerinden evlenen Edurne ve Mayel, dijitalleşmenin özümsenmesi ve Blockchain hakkında yapılan konuşmaları bu konuya verilecek en dikkat çekici örneklerden biridir.
Tapscott CEO’su Don Tapscott, blockchain teknolojisi üzerine açıkladığı bir örnekte; Teknolojinin gelişmesiyle ve bunun üzerine dünyanın değişmesi, hukuk alanında bizlere mesaj verecek kalitededir. Tapscott sözlerine şöyle devam ediyor; blockchain kullanıcılarının sundukları değerden kendilerine hisse almaları, refah bir görünüm vermektedir.
Blockchain, Bankacılık Sektörü İçin Ön Planda
Konunun başından da anlattığım gibi blockchain, aracıya ihtiyaç duyulmadan işlemlerin iki taraf arasında güvenli olarak gerçekleşmesiyle oluşur. Bu durum bankalar ve finans kurumları açısından tehlike arz ediyor gibi görünse de, bankaların bu konuda işlem ücreti ödediğini de göz ardı etmemeliyiz.
Blockchain teknolojisi ile bankaların 2022 yılına kadar 20 milyar dolara yakın kullanımına müsaade edileceği düşünülüyor. Dünyanın en büyük yönetim danışmanlığı şirketlerinden olan McKinsey ve bir çok banka blockchain girişimleri konusunda büyük adımlar atmaktadır. Bunun yanında Microsoft, Google ve IBM gibi dev şirketlerde blockchain projelerinde yoğun çalışmaktadır.
Bu yazımda blockchain nedir? ve blockchain nasıl kullanılır? hakkında bilgiler aktardım. Umarım faydasını görürsünüz.