Startup Nedir, Neden Girişimci Olmalıyız, Nasıl Girişimci Olunur?

Startup Nedir, Neden Girişimci Olmalıyız, Nasıl Girişimci Olunur?

Bu yazımda Startup Nedir, Neden Girişimci Olmalıyız, Nasıl Girişimci Olunur? gibi sorulara değineceğim. Umarım bu yazı kurumsal hayatınızda size rehber olur.

Startup Nedir, Neden Girişimci Olmalıyız, Nasıl Girişimci Olunur?

Neden Girişimci Olmalıyız?

İşe girmek her geçen yıl biraz daha zorlaşıyor. Mesela develete girmek isteseniz milyonlarca aday arasından, KPSS veya sözlü mülakat gibi engellerle uğraşıp durursunuz. Üniversiteyi bitirdikten sonra ne yazık ki hemen iş bulunmuyor. Tabi buda bizde ayrı bir stres yaratıyor. Hele ki yeni mezunsanız, özel sektörde iş bulmak ayrı bir dert.

Startup Nedir, Neden Girişimci Olmalıyız, Nasıl Girişimci Olunur?

Çünkü sizden en az 3 yıl deneyim istiyorlar. Ayrıca 1 veya 2 dil bilmeniz ve akıcı konuşmanız gerekiyor. İşe alınsanız bile patronunuzu zengin etmek için 9-5 sistemi ile yıllarca çalışacaksınız. Fakat ne yazık ki bu şekilde bir başarıya ulaşamazsınız.

Düşünün ki 5 yıldır özel sektörde yönetici konumuna gelmek için çalışıyorsunuz, bir gün patronunuzun akrabası gelip sizden önce yönetici koltuğuna oturabilir. İşte bu yüzden kendi girişiminizi hayata geçirin. Yani Startup şirketinizi kurun.

Peki Startup Nedir?

Startup Nedir, Neden Girişimci Olmalıyız, Nasıl Girişimci Olunur?

Öncelikle şunu belirtmekte fayda görüyorum. Her girişime startup diyemeyiz. Mesela üniversiteden inşaat mühendisliğini bitirdiniz ve hemen müteahhitliğe atıldınız, bu bir girişimdir ama bir startup değildir veya bir bakkal dükkanınız var, evet bu bir girişimdir ama bir startup değildir.

Bir girişime startup diyebilmeniz için, öncelikle teknolojik olarak katma değer yaratması gerekir. İşte o zaman startup diyebiliriz. Buraya kadar startup’ın ne olduğunu anlamış olduk.

Kendi Startup’ımızı Nasıl Kurabiliriz?

Mesela aklınızda mükemmel bir fikir var. Bu fikrinizin size para kazandıracağına yürekten inanıyorsunuz. Burada ilk yapacağınız şey projeniz konusunda sizin gibi bilgili ortaklar bulmak. Şimdi diyeceksiniz ben tek başıma yapsam olmaz mı?

Evet, olur fakat tek kişilik girişimcilere yatırımcılar sıcak bakmıyor. Çünkü yazılımsal bir sorun çıktığı zaman, dışarıda parayla yaptıracağınız bir yazılımcı bile ortağınız gibi işinize sahip çıkmaz. Bu durum sizin hem para hemde zaman kaybetmenize neden olacak.

Bir melek yatırımcı da böyle bir riske girip binlerce dolar yatırmaz. Eğer paranız varsa işe bir yazılımcı alır, verirsiniz 5 veya 10 bin lira maaş, tabi bunun sigortası, öğle yemeği vs derken size 13 bin lira bir hesap çıkar. O zaman hiç bir şeyi dert etmenize gerek yok. Tabi bir kaç yıl para kazanamayacaksınız. Buda sizin hem motivasyonunuzu düşürecek hemde şevkinizi kıracaktır.

Startup Nedir, Neden Girişimci Olmalıyız, Nasıl Girişimci Olunur?

Aileniz ise bu durumunuzu görünce onlarda size bu işten para kazanamazsın, şimdiye kadar bir işe girseydin evini alırdın veya sigortan olurdu gibi cümlelerle canınızı sıkacak. Böyle cümleleri ne yazık ki çok duyuyoruz. 🙂 Bunlar Türkiye de iş yapmanın zorluklarıdır.

Yaşadığımız şehir veya coğrafya bu gibi durumlara etki etmektedir. Eğer yaşadığınız bu problemlere rağmen motivasyonunuzu koruyup projenize inanırsanız, ancak istediğiniz konuma gelebilirsiniz.  Ayrıca Girişim Fikrinizi Türkiye’de Nasıl Hayata Geçirebilirsiniz? adlı yazımı okumanızı tavsiye ederim. Bu yazıda da faydalı bilgiler var.

Projem İçin Nasıl Yatırım Alabilirim?

Mesela bir yatırımcıya çok güzel bir fikrim var deyip giderseniz, adam sizi kapıdan içeri almaz. Bu iş bu kadar kolay değil. Bu adam size neden güvensin ki, projenize yatırım yapsın. Adam gelip al sana 500 bin dolar git kendi şirketini kur der mi? Tabi ki demez.

Melek yatırımcı diye ismine sakın aldanmayın. Bu kişiler tam bir kapitalisttir. Çünkü sizin şirketinize yatırım yapmaları için kendilerinin kâr etmesi lazım.

Startup Nedir, Neden Girişimci Olmalıyız, Nasıl Girişimci Olunur?

Melek yatırımcılar özellikle şu kısımlara çok dikkat ederler. Mesela şirketi kaç kişi kurdular? , aralarında iş tecrübesi olan var mı? İngilizce biliyor mu? daha önce çalıştılar mı? veya çalıştıkları yerde ne iş yapmışlar? gibi bir çok konuya dikkat ederler. Diyelim ki şirketinizi kurdunuz ve bir kaç yılda %25 büyüdünüz, yatırımcı fikrinizin uygulanabilir olduğunu gördü.

İşte o zaman şirketin borcu var mı? Faaliyette olduğu pazarın büyüklüğü ne kadar? rakibi var mı? yoksa neden yok? varsa onların büyüklüğüne kadar? Bu pazar iki şirketinde kâr etmesini sağlar mı? diye onlarca soruyla karşınıza gelebilirler.

Bunlar kendi startup’ınızı kurmanız için gerekli temel bilgilerdir. Fakat bunlar sizin gözünüzü korkutmasın. Mesela istihdam yaratmak, kendi işinin patronu olmak, ailenin ve dostlarının senden övgüyle bahsetmesi ve ülkeye katma değer yaratığına inanmanın verdiği manevi haz hiç bir şeyle karşılaştırılamaz. O yüzden her yol zor. Kendi işinizi kurup hem kendinize hem ailenize hemde ülkenize bir şeyler katmanın mutluluğunu yaşayın.

Evet. Startup Nedir? Neden Girişimci Olmalıyız? Nasıl Girişimci Olunur? adlı yazımızın sonuna geldik bir sonraki yazımda görüşmek üzere hoşça kalın…

1700+ Abone Arasına Katıl
En Yeni Yazılarımdan Haberdar Olmak İçin Mail Bültenimize Abone Olun
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi, deneyiminizi geliştirmek adına çerezler kullanır. Bu web sitesini kullanmaya devam ederek çerez kullanımını kabul etmiş sayılırsınız. Kabul EtDaha fazla oku