Mikro Uyku ve Etkileri | Albert Einstein’ın Uyku Teorisi
Mikro Uyku ve Etkileri | Albert Einstein’ın Uyku Teorisi
Albert Einstein ve Salvador Dali, mikro uyku ve etkileri üzerine bir çalışma yapmış. Bu çalışmanın sonucunda ruhen ve bedenen aktif ve beyin performansında artış gözlemlemiş. Mikro uyku olarak tanımladığımız bu uyku biçimi, iki anlam taşıyor.
Bunlar micro nap ve microsleep olarak tanımlanıyor. Peki, micro nap yani micro uyku nedir? ve faydaları ve zararları nelerdir?
Micro Nap (Mikro Uyku) Nedir?
Micro nap yani (mikro uyku), yorgunken ve televizyon izlerken daldığımızda, otururken içimizin geçtiğinde ortaya çıkan kısa süreli uyku biçimidir ve bu uyku biçimine mikro uyku denir. Bu uyku modeli aynı zamanda Einstein’ın uyku teorisi olarak da bilinir.
Şimdi sizlere Albert Einstein ve Salvador Dali’nin mikro uyku üzerindeki deneyimlerinden bahsedeceğim.
Micro Nap (Mikro Uyku) Nasıl Yapılır?
Aslında hiçte yabancı bir uyku modeli değil. Çünkü bizlerde elimizde telefon varken veya televizyon kumandası varken uykuya dalıyoruz. İşte bu uyku biçimi mikro uykudur.
Eğer sizde bu uyku modelini bilinçli olarak denemek isterseniz, bir sandalye ve anahtar gibi bir cisim bulundurmanız yeterli olacaktır. Evet, hazırsanız mikro uyku modelini hemen uygulamaya başlayalım.
Öncelikle sandalyeye oturun ve elinize anahtar gibi ağır bir cisim alın. Ardından elinizin altına bir tabak yerleştirin ve elinizdeki ağır cisimle arkanıza yaslanın. Bir süre sonra uykuya dalacaksınız. Tabağı elinizin altına koymamızın nedeni ise siz uykuya daldığınızda elinizdeki ağır cisim tabağa düşüp ses yapsın diye.
Yani o tabak bir alarm görevi görecek. Böylece sizde mikro uykudan uyanmış olacaksınız. Mikro uyku süresi ortalama 2-20 saniye arasında sürmektedir.
Micro Nap (Mikro Uyku)’nun Faydaları ve Zararları Nelerdir?
Salvador Dali ve Albert Einstein, beyin performansını arttırmak ve hafızayı daha verimli hale getirmek için kısa süreli uyku dediğimiz mikro uykuya dalıyormuş. Mikro uykuya dalmamızdaki en büyük etken ise vücudumuzda uyku getirici olarak tanımlanan Hypnagogic adlı duyulardır.
Bu duyular sayesinde vücut, yarı uyku ve yarı uyanık şeklinde uyarılıyor. Bu sayede beynimizdeki algı sistemi uyarılarak hafızamızın performansında artış meydana geliyor. Hatta bu uyku modelini uygulayan sanatçılar, mühendisler ve iş adamları da var.
Faydaları
- Yaratıcı düşünmenizi sağlar.
- Üretkenliği arttırır.
- Beyin performansını arttırmada etkilidir.
- Ruhen ve bedenen daha aktif olmanızı sağlar.
- Çalışma performansınızı artırma yönünde etkilidir.
Zararları
- Uzun süreli uykusuzluk sorunu yaşıyorsanız ve o sırada araba kullanıyorsanız mikro uykuya dalabilirsiniz. Tabi buda kazaya sebebiyet verecektir.
- Yorgunken mikro uykuya dalmanız kronik bir uyku rahatsızlığına sebebiyet verebilir.
- Dünyada milyonlarca insanda görülen uyku apnesi, mikro uykunun belirtisidir.
- Gözlerimiz açıkken bile mikro uykuya dalabiliriz. Mesela boş yere bakıp dalmışsanız, kitap okurken aynı paragrafı farkında olmadan yeniden okumuşsanız veya kitap okurken gözleriniz yavaşça kapanmışsa mikro uykuya dalmışsınız demektir.
Mikro uykunun da faydaları ve zararları vardır. Bu konuda Albert Einstein ve Salvador Dali, kısa süreli uyku olarak adlandırdığımız mikro uyku modelini kontrol altına almışlar. Bu şekilde beynin daha aktif olmasını sağlayarak yaratıcı düşünmeyi başarmışlar. Sizde mikro uyku modelini deneyerek üretkenliğinizi arttırabilir veya hayal gücünüzü geliştirebilirsiniz.
Evet, Mikro Uyku ve Etkileri | Albert Einstein’ın Uyku Teorisi adlı yazımızın sonuna geldik. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere hoşça kalın…
Eğitici bilgiler, teşekkürler ?
Değerli yorumunuz için teşekkür ederim Saadet hanım 🙂
Oo ozaman ben çok yaşıyorum ozellıkle sabahları ıse gıderken metroda kıtap okuma esnasında gözlerım kayıyor resmen:’/ keske oglenlerı başlasa mesailerın hepiciği….