WeChat Uygulaması, Resmi Kimlik Belgesi Olarak Kullanılacak
WeChat Uygulaması, Resmi Kimlik Belgesi Olarak Kullanılacak
WeChat uygulaması, Tencent Holdings tarafından geliştirilen bir uygulamadır. Bu uygulama resmi elektronik kimlik sistemine dönüştüren bir proje ile Çin vatandaşlarının günlük yaşantılarının büyük bir çoğunluğunu kapsayacak.
Çin hükumetinin resmi haber ajansı Xinhua’ın haberine göre Guangdong Eyaleti’nin başkenti Guangzhou’nun yöneticileri, eyaletin Nansha Bölgesinde bulunan WeChat uygulaması kullanan kişilerin hesapları üzerinden sanal kimlik kartı meydana getiren bir program öne sürdü. Tabi bu sanal kartlar devletin tarafından verilen resmi kimlik kartlarıyla aynı işlevi görecek.
Ayrıca bu programın ilerleyen zamanlarda bütün şehre hızlı bir şekilde yayılması ile 2018’in Ocak ayından başlayarak ülkenin geneline yayılacağı bildiriliyor. Fakat Tencent’in 2011 yılında hizmete sunduğu WeChat uygulaması başarılı olursa, bu konuda en büyük başarılarından birine imza atmış olacak.
Ayrıca WeChat en büyük sosyal ağlardan biri olmasıyla birlikte, hem ödemeler için hemde mobil mesajlaşma için kullanılan popüler uygulamalardan biridir.
WeChat Uygulaması, Kimlik Avcılarına Karşı Yapılan Bir Önlem Olarak Görülüyor
Tencent’in bu konuda yaptığı açıklama şöyle; “ WeChat 30 Eylül’de son bulan üçüncü çeyrekle beraberinde 980 milyona yakın kullanıcıya ulaşmayı başardı.” açıklamasını yaptı. WeChat kimlik programı, Çin Halk Cumhuriyeti Kamu Güvenliği Bakanlığı başta olmak üzere, devlet daireleri, bakanlar ve WeChat ekibinin desteği ile geliştirildi.
Program, kullanıcıya yetki vermesi için öncelikle yüz tanıma teknolojisini kullanıyor. Çünkü bu şekilde sanal kimlik katının gerçek sahibi belirleniyor. Programın bu yönden gelişmiş olması kimlik hırsızlığının da önüne geçiyor.
Ayrıca elektronik kartlarınız ile devlet kurumlarında ve otellerde resmi kimliğinize ihtiyaç duyulmadan işlem yapabileceksiniz.
Daha Önce Wuhan’da Sanal Kimlik Kartı Denendi
WeChat programı kullanan Guangzhou, Çin’in akıllı telefon üzerinden geliştirdiği ilk elektronik kart değil. 2016’nın Haziran ayında Hubei Eyaleti’nin başkenti Wuhan’daki Kamu Güvenliği Bürosu Alipay ile daha önceleri ortak bir çalışma ile elektronik kart yapmıştı.
Çinin en büyük ödeme platformlarından olan Ant Financial Services Grubun’un bir kolu olan Alipay ile geliştirilen bu proje ise hava alanları, otel kayıtları, tren istasyonları ve güvenlik kontrolleri gibi bazı durumlarda kullanılacak elektronik kimlik yaymayı hedefliyordu.
Wuhan’da 400’binden fazla kişi elektronik kimlik kartı programına dahil olmuştu. WeChat uygulaması, Alipay, sosyal güvence kartları ve ehliyet gibi hizmetlerin sürümlerini meydana getirdi.
Kaynak: South China Morning Post