Kitap Okuma Alışkanlığı Kazanmak İçin Ne Yaptım

Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?

Kitap okuma alışkanlığı kazanmak için neler yapılmalı? Hangi kitaplar okunmalı? Kitap okumak için hangi yolları izlemeliyim? gibi soruları bu yazımda detaylı bir şekilde açıklayacağım.

 >> Kitabı hayal ederek okudum
 >> Doğru kitap ile başladım
 >> Kitap okumak için günlük bir rutin oluşturdum
 >> Dikkat dağıtıcı durumlardan uzak durdum
 >> Bahanelere yer vermedim
 >> Dikkat edilmesi gereken durumlar
 >> Kitap okumak size ne kazandırır

Kitap okuma rutini nasıl olmalı?Kitap okuma alanında bazı gruplar vardır. Bu grupları şöyle sıralayabiliriz; kitap okumayı alışkanlık hale getirenler, zorla kitap okuyanlar ve tabi kitap okumamak için bahane üretenler olarak üç gruba ayırabiliriz.

Ülkemizde ne yazık ki kitap okuma alışkanlığı edinen kişi sayısı çok azdır. Bunun nedeni ise okuduğu kitabı anlamamak ve doğru kitabı seçmemek gibi durumlardan kaynaklıdır. Kitap okumayı alışkanlık haline getirmek için bu yazımı sonuna kadar okumanızı tavsiye ederim. Çünkü bu yazımda kitap okuma alışkanlığı yönünde kendi kişisel tecrübelerimle edindiğim deneyimlerim bulunmaktadır.

1) Hayal gücümü kullandım

Hayal ederek kitap okumak

Neden hayal gücü ile başladım? Çünkü okuduğumuz kitabı anlamıyorsak ve bize sıkıcı geliyorsa, bunun sebebi hayal etmeden okumaktır. Bu yüzden okuduğunuz kitap size bir şeyler ifade etmediği için kitaptan sıkılacak ve yarıda bırakacaksınız, belki de bir daha kitap okumayacaksınız.

Mesela diyelim ki sevdiğiniz bir filmi izliyorsunuz. Bu filmi sevdiğiniz için bıkmadan 3 veya 4 defa izleyebiliyorsunuz. Peki, bu film kitap olsa acaba o kitabı okur muydunuz? Ne demek istediğimi anladınız. Yani kitaplar bir filmdir ve biz onları hayal gücümüz ile film haline getiriyoruz.

Tabi buda okuduğumuz kitabın aklımızda kalıcı olmasını sağlıyor. Ben okuma alışkanlığımı hayal gücüm ile kazandım. Okuduğum kitaptaki karakterleri ve yapılanları hayal ederek okuyorum. Bu hem kitabı çabuk okumamı sağlıyor hem de okuma isteğimi arttırıyor.

Burada şunu da belirtmek isterim ki, bir çok film kitaplardan uyarlanmıştır.  Sadece iki haftada hayal ederek okuyun iddia ediyorum, okuma alışkanlığınız günlük olarak rutin haline gelecektir.

2) Doğru kitap ile başladım

okumaya hangi kitap ile başlamalıyım?

Eğer kitap okumaya yeni başlayan biriyseniz, doğru kitap ile başlamanızı öneririm. Öncelikle az sayfalı kitaplar tercih edin. Bu kitaplar dil ve anlam bakımından ağır olmaması ve anlaşılır bir kitap olması gerekir.

İlk başta size bilim kurgu, fantastik veya polisiye türü kitaplar okumanızı tavsiye ederim. Çünkü bu kitaplar okunması kolay ve anlaşılır kitaplardır. Bu tür kitaplar ile başlamak size büyük fayda sağlayacaktır. Zaman ilerledikçe farklı  türde kitaplarda okuyabilirsiniz.

3) Kitap okumak için günlük bir rutin oluşturdum

Kitap okuma rutini nasıl oluşturulmalı?

Okuyacağınız kitaba artık karar verdiniz. Peki, bu kitaba ne kadar zaman ayırabilirsiniz? Mesela şöyle bir plan ile okuma alışkanlığınızı düzenli hale getirebilirsiniz. Ben günlük olarak 20 dakika kitap okuyacağım veya ben günlük olarak 10 sayfa kitap okuyacağım gibi kendinize günlük bir rutin belirleyebilirsiniz. Eğer bu şekilde devam ederseniz, zamanla kitap okuduğunuzu unutarak halen okumaya devam edeceksiniz.

4) Dikkat dağıtıcı durumlardan uzak durdum

Dikkat dağınıklığını önlemek

Kitap okumaya odaklandığınız zaman kesinlikle dikkat dağıtıcı durumlardan uzak durmamız gerekir. Mesela telefonunuzu sessize alın veya zihninizi boşaltın. Bu tür şeyler dikkatinizi dağıtacak ve okuma şevkinizi kıracaktır.

Bir kere aklınızdan sosyal medyayı çıkarın. Kim yazdı acaba, resmimi beğendi mi veya ne paylaşmış gibi düşünceler dikkatinizi dağıtarak sizi kitap okumaktan uzaklaştırır. Bu yüzden hayal ederek okuyun ki beyninizde bir film etkisi yaratsın. Buda akılda kalıcılığı ve odaklı okumayı sağlar.

5) Bahanelere yer vermedim

 Bahane üretmekten kaçınmak

Kitap okumamak için bazı bahaneler üretiriz. Mesela zamanım yok, sonra okurum, yoğun çalışıyorum veya kitaplar pahalı gibi. Peki, gerçekten bunlardan dolayı mı okumuyorsunuz?. Zamanım yok diye bir kelime bilmiyorum. Hepimizin zamanı var.

Sosyal medyalarda, televizyonlarda ve gereksiz insanlarla vakit geçirebiliyoruz. Kendimizi kandırmayalım. Bunlardan biraz kısarsak, emin olun kitap okumak için çok zamanımız olacaktır. Sadece kitap okumak için değil, önemli olan işlerimiz içinde bunu yapmalıyız. Zaman bizim için çok değerlidir, özellikle zaman konusuna dikkat etmeliyiz.

Fakat kitaplar pahalı dediğinizi duyar gibi oldum. Evet, haklısınız kitaplar pahalı, ama o süreçte yazarların ne zorluklar ile o kitabı çıkardığını da bilmenizi isterim. Fakat içinizde okuma hevesi yoksa bu kitaplar ücretsizde verilse siz yine okumayacaksınız.

Ama gerçekten kitap okumak istiyorsunuz, fakat size göre yine pahalı mı? Peki, o zaman bu konuda şöyle bir yol izleyebiliriz. Mesela ikinci el satılan kitaplar var ve bu kitapları uygun bir fiyata satın alabilirsiniz. Yada şehir kütüphanelerine giderek istediğiniz kitabı ücretsiz alabilirsiniz. Tabi kitabı okuduktan sonra aldığınız gibi iade edin ki, sizden sonraki kişilerde okusun.

6) Dikkat edilmesi gereken durumlar

  • Okuma rutininizi bozmayın.
  • Eğer okuduğunuz kitap hoşunuza gitmediyse, kendinizi zorlamadan başka kitabı deneyin.
  • Kitap okumaya yeni başlayan biriyseniz, az sayfalı ve anlaşılması kolay kitapları seçin.
  • Günlük olarak 20 dakika kitap okuma rutininiz varsa, bunu arttırmayı hedefleyin.

7) Kitap okumanın size ne kazandıracağını bir düşünün

  • Kitap okursanız hayata bakış açınız değişir.
  • Kitap okumak yeni deneyimler ve tecrübeler kazandırır.
  • Kitap okumak kelime haznenizi ve hitabet yeteneğinizi geliştirir.
  • Kitap okumak hayal gücünüzün gelişmesini sağlar
  • Kitap okumak hafızayı kuvvetlendirerek, beynin iyi çalışmasını sağlar

Evet, Kitap Okuma Alışkanlığı Kazanmak İçin Ne Yaptım adlı yazımın sonuna geldik bir sonraki yazımda görüşmek üzere hoşça kalın…

1700+ Abone Arasına Katıl
En Yeni Yazılarımdan Haberdar Olmak İçin Mail Bültenimize Abone Olun
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi, deneyiminizi geliştirmek adına çerezler kullanır. Bu web sitesini kullanmaya devam ederek çerez kullanımını kabul etmiş sayılırsınız. Kabul EtDaha fazla oku