Yargılamak Enerjinizi Tüketir – Su Gibi Olun
Yargılamak Enerjinizi Tüketir – Su Gibi Olun
Bizler olumlu veya olumsuz her şeyi yargılıyoruz. Sıfat takıyoruz, dedikodu yapıyoruz, ithamda bulunuyoruz varsayımda bulunuyoruz ve en kötüsü birilerinin arkasından konuşuyoruz. Yargılamak sizce ne kadar doğru veya ne kadar yanlış? İşte bugün bu yazımda bu konuya biraz açıklık getireceğim.
Öncelikle en son yargıladığınız kişiyi veya ithamda bulunduğunuz kişiyi bir düşünün. Peki, siz bu kişinin nerede doğduğunu, nasıl yaşadığını, nerede yetiştiğini ve hangi şartlarda yetiştiğini biliyor musunuz?
Mesela kendisi o gün ne yaşadı, bu hafta, bu ay ve ne durumda haberiniz var mı? veya hiç umurunuzda oldu mu? Çünkü başkaları da sizi yargılıyor değil mi? Çünkü aynı şey sizin başınıza da geliyor ve kızıyorsunuz benim durumum bu diye veya yanlış yargıda bulundukları için isyan ediyorsunuz. Tabi haklı olarak.
Şimdi sizlere bazı şeyler söyleyeceğim. Mesela bilgisayarınızın ekranı var, klavyesi var, faresi var, kasası var ve bunları çalıştıran elektronik araçlar var. Bu bilgisayar Amerika’da silikon vadisinde 30 ülkenin vatandaşı tarafından tasarlandı.
Bu ürün Çin de üretildi, plastiği Sri Lanka‘dan geldi, ekranı İtalya‘dan geldi, ürünün gerekli yerlere ulaşması için Rus tayfa çalıştı. Türkiye’de de biri size bu ürünü pazarladı. Görüyorsunuz değil mi? Bir bilgisayarın size ulaşması için her biri ucundan tutuyor. Bu milletler bir araya gelerek bir ürün ortaya çıkarıyor ve bu ürün sizin hayatınızı kolaylaştırıyor.
Şimdi bu açıdan bakarsanız her milletin bir ürünü ortaya çıkarması için hep birlikte çalışması, dünyada bir toplum olduğumuzun kanıtıdır. Aslında ülkeler arası sınırlar var fakat her şeyi birlikte yapıyoruz. Yani bırakın kendi ülkemizdeki başka insanı, dünyada başka bir vatandaş bile sizin bu anlamda bir parçanız.
Yani biz böyle bi toplum oluşturuyoruz. Çünkü sizde para biriktirip o bilgisayarı alıyorsunuz ve bu sayede onların maaşını ödemiş oluyorsunuz. Aynı şekilde sizin sunduğunuz hizmet de neyse sizde o hizmet ile başkalarına fayda sağladığınız için karşılığında para alıyorsunuz. Öncelikle bunu unutmayın!
Birine kızdığınızda ne kadar uzak olursa olsun, size bir yerden dokunuyor veya bir döngü ile tamamlanıyor bir şekilde. Dünyada iki insan arasında 5 kişi var deniliyor. Bu 5 kişi üzerinden, tanıdıklar üzerinden veya akrabalar üzerinden başkasına kim olursa olsun ulaşabiliyorsunuz.
Bu belki sizin daha az yargılamanıza yardımcı olur diye düşünüyorum. Çünkü yargılamak enerjinizi tüketir. Buraya birazdan geleceğim.
Sizin farklı bir kişi olacağınızın garantisi var mı? Mesela çalıştığınız şirkette yönetici olarak yükselmek istiyorsunuz ve birileride gelip sizi bundan dolayı yargılıyor. Mesela sen Levent bey gibi yönetici olamazsın veya Gonca hanım gibi tecrübeli değilsin gibi yaklaşımlarla sizi yargılıyor veya size kızıyor.
Bakın bu güzel bir davranış biçimi değildir. Eğer bizde onlar gibi bu tür şeylere takılıyorsak kendimizce bir sorunumuz var demektir. Ne kadar iddialı bir yaklaşım değil mi? Birine bir sıfat takmak veya biriyle ilgili olumsuz konuşmak yerine su kadar nötr su kadar transparan olursanız her şey dahada farklı olur.
Mesela su kimseye kızıyor mu? veya Önüne kaya çıkıyor, benim önüme niye çıktın diyor mu? Kaya orada var olduğuna rağmen, su bu engeli dert etmeyip kayanın etrafında dolaşıyor. Su kayaya ne alınıyor nede kızıyor.
Bu yüzden su gibi olun ve uzun ömürlü olun. Biz yargılayarak kendimizi küçültüyoruz ve enerjimizi buna harcıyoruz. Küçük sorunları büyük bir dertmiş gibi zamanımızı harcıyoruz. Ne başkalarını yargılayalım nede başkalarının bizi yargılamasını sorun edelim.
Son olarak başkalarını dert etmeyin. Kendi dertlerinize odaklanın. Çünkü kendi dertlerinize odaklanırsanız zamanla azaldığını göreceksiniz. Bu arada mailler atıyorsunuz, hepsini okuyorum tabi ki eksik olmayın bundan dolayıda çok mutlu oluyorum. Buraya kadar sabırla okuduğunuz için teşekkür ederim. Faydası olması dileğiyle hoşça kalın..
Kişisel gelişim ve psikoloji alanındaki yazılarınızı takip etmek için sık kullanılanlara ekledim sitenizi, bu yazıya da bayıldım!
Değerli yorumunuz için teşekkür ederim hocam. Vakit buldukça yazmaya çalışıyorum. 🙂