Mobil Uygulamalar Sizi Dinliyor veya Takip Ediyor Olabilir
Mobil Uygulamalar Sizi Dinliyor Olabilir
Kullandığınız mobil uygulamalar sizi dinliyor veya takip ediyor olabilir. Çünkü bu durum, daha önce Facebook uygulamasının kullanıcılarını dinlediği ile ilgili bir iddianın ortaya atılmasıyla başlamıştı.
New York Times’ın bir haberinde bazı mobil uygulamalarında Alphonso adında casus yazılım bulunduğu yazıyordu. Alphonso adlı yazılım, uygulamayı geliştiren kişiler tarafından yerleştiriliyor ve kullanıcıya Google Play Store ve App Store’da satılıyor.
Bu yazılım ile izlediğiniz televizyon programları, filmler ve gittiğiniz yerlere kadar takip edebiliyor veya sizi dinleyebiliyorlar. Bu yazılım Google Play Store ve App Store’da 260’dan fazla uygulamada bulunuyor. Ayrıca bu uygulamaların birçoğu oyun.
Apptopia adından bir uygulama istihbarat şirketi, Alphonso yazılımının Google Play Store’da 106 ve App Store’da ise 24 uygulamada kullanıldığını tespit etti. New York Times’ın bir haberinde Facebook’ta da böyle bir yazılımının olduğu söyleniyordu, fakat Alphonso ile Facebook arasında büyük bir fark var.
New York Times’a göre bu yazılım Facebook gibi kullanıcılarının şahsi konuşmalarını kaydetmiyor, sadece televizyondan gelen ses sinyallerini dikkate alarak izleme davranışlarını kayıt ediyor. Hatta bu verileri reklam verenlere satabilirler.
Google ve Apple tarafından oluşturulan uygulama sayesinde kullanıcıların mağazalarından indirdiği uygulama ile ilgili kamera ve mikrofonun kullanılacağı yönünde bilgi veriyor. Tabi buda kullanıcılar açısından azda olsa bir güvenlik çemberi oluşturuyor.
Bu uygulamaları kurmadan önce kesinlikle sizden istenilen izinleri kontrol ediniz. Aksi takdirde mobil uygulamalar sizi dinliyor olabilir. Daha önceleri FTC ( Federal Ticaret Komisyonu) buna benzer uygulamalara fırsat vermediği açıkça ortada. Hatta bu kurum 2017 yılında Vizio adlı yazılıma akıllı televizyonlardan izleme geçmişini kayıt ettiği için 2,2 milyon dolar ceza vermişti.
Kaynak: Tech Crunch
Zaten facebook’ta bizi dinliyor. Mesela bundan 5 veya 6 ay önce facebook’un verilerimizi bir analiz şirketine sattığını duymuştum. İncelediğimde bu haberin doğru olduğunu gördüm. Bu durum facebook’a olan güvenimi sarstı. Sadece mobil uygulamalar değil, akıllı telefonlarında bu tür bir sorunu var. Bu konuda kendimi güvenli hissetmiyorum. Yetkililerin bu konuya bir el atması lazım.
Değerli yorumunuz için teşekkür ederim.
Yani antivirüs programı da kullansak bizi korumaya hiç bir faydası olmayacak. Fakat Google’ın bu konuya bir el atması lazım. İndirdiğimiz uygulamalarda da böyle sorunlar yaşattığını daha öncede duymuştum. Fakat Google’da bu konuda biraz titiz olmalı.
Antivirüsler bu konuda yetersiz. Google Paly ise kontrol ediyor ama o kadar üzeriden durmuyor. Bu konuda bizim daha dikkatli olmamız lazım. Yani her uygulamayı indirip kurmamalıyız.
Öncelikle böyle bir konuya değindiğiniz için size teşekkür ederim. Geçenlerde bir yazı okumuştum. Akıllı televizyonlarında bizi dinleyip, bilgilerimizi reklam ajanslarıyla paylaşıyormuş ve ona göre reklam yayınlanıyor muş. Gerçekten Artık hiçbir teknoloji alete güvenim kalmadı. Bakalım daha neler göreceğiz.
Evet, akıllı televizyonlarda bizi dinliyor. Bu şekilde hangi izleyicinin nelerden hoşlandığını test edip ona göre reklam çıkarıyorlar. Mesela Google’ın algoritmaları o şekilde işliyor. Siz neyi araştırıyor iseniz Google’da size araştırdığınız konuya göre önünüze reklam çıkarıyor.