Fırtınalı Hayatlar – Genius | Film İncelemesi
Fırtınalı Hayatlar Film İncelemesi
Bu yazımda sizlere izlemekten büyük keyif aldığım Fırtınalı Hayatlar adlı sanatsal bir filmden bahsedeceğim. Film saygıdeğer ve tanınan edebiyatçılar olarak Thomas Wolfe, Maxwell Perkins, F. Scott Fitzgerald ve Ernest Hemingway gibi roman yazarlarının hayatını konu alıyor.
Film 1929’da New York‘ta geçiyor. Thomas Wolfe adında bir editör, kitabını bastırmak için birçok yayıncıyı gezer fakat bu kitap yayıncılar tarafından reddedilir. Wolfe son çare olarak kitabını dönemin en iyi edebiyatçılarından olan Maxwell Perkins‘e gönderir.
O gün Perkins evine dönerken Thomas Wolfe’in kitabını inceler. Thomas Wolfe’in romanı o kadar uzundur ki, Maxwell Perkins romanı incelerken baya zaman almıştı. Fakat Perkins romandan etkilenir. Bir gün Thomas Wolfe, Maxwell Perkins’in ofisine gider. Wolfe, diğer yayıncıların romanını kabul etmediği gibi, Perkins’inde kabul etmeyeceğini düşünür ve romanını alır oradan ayrılmak ister.
Fakat Maxwell Perkins bir dakika biz senin romanını yayınlamak istiyoruz der. Fakat Wolfe bu konuda dalga geçildiğini düşünür ve Perkins bir zarfta 500 dolar çıkarır ve bu senin avansın der. Wolfe orada duygulanır, çünkü romanını yayınlamak için gezdiği birçok yayıncı onun kitabının 10 sent bile edemeyeceğini söylemiştir.
Wolf kitabının yayınlanacağına o kadar mutlu olmuştur ki, bu mutluluğunu eşiyle paylaşır. Çünkü o dönemlerde Amerika’da halk ekonomik zorluklar yaşıyordu. Tabi bu durum edebiyatçıları da ekonomik bakımında etkileyince kitaplarını yayınlamakta büyük zorluklar yaşıyorlardı. Ertesi gün Wolfe Perkins’in ofisine gider.
İkisi birlikte yoğun bir şekilde kitabın üzerinde çalışırlar. Çünkü kitap çok uzun olduğu için Perkins kitabın okuyucu odaklı olmasını ister ve Wolfe’e kitabının içinden 300 sayfanın çıkarılması gerektiğini söyler. Wolfe ise kitap için 4 yılını verdiğini ve bu onu çok üzeceğini bildirir fakat oda bu konuda Perkins’e katılır.
Maxwell Perkins, Thomas Wolfe’u ailesi ile tanıştırmak için evine götürür. Wolfe, Perkins’in ailesi ile hemen kaynaşır ve onlarla sohbet etmeye başlar. Maxwell Perkins ve Thomas Wolfe yazar ve editör ilişkisinden ötesi iyi bir dost olmuşlardır. Buradan sonrasını size bırakıyorum. Filmi kesinlikle izlemenizi tavsiye ederim. Film hakkındaki görüşlerinizi yorum kısmından belirtebilirsiniz.
Film Hakkında Yorumum
Fırtınalı Hayatlar gerçek bir hikayeden sinemaya uyarlanmış sanatsal bir filmdir. Film ağır işlenmiş olabilir fakat dram ve yaşam üzerine izleyenlere konu ile ilgili bazı mesajlar veriyor. Bazı izleyiciler için film çok ağır gelse de, bazıları için ise anlam yüklü ve etkileyici olabilir.
Açıkçası ben filmi izlerken sanki o dönemi yaşamış gibi sokağıyla, barıyla ve treniyle sanki o anı yaşadım. Hatta fildeki o yağmur sahnesini bile hissettim. Filmde yer alan oyuncuların mimik ve jestleri, filme tat katmış diyebilirim.
Oyuncular filmde o kadar doğal bir görüntü vermiş ki sanki o anı yaşamışcasına bir etki veriyor. Ben filmin konusunu çok beğendim. Edebiyatla ilgili olanlar filmden büyük keyif alacağını düşünüyorum.
Filmin konusu ve oyunculuk gercekten muhtesem. Dediğiniz gibi film bazı izleyiciler için ağır gelebilir. Fakat ben edabiyat sevenlerin bu filmi beğeneceğini düsünüyorum. Filme olan puanım ise 10 üzerinden 7 veriyorum. Bu arada yeni film incelemelerinizide bekliyorum. İyi çalışmalar ☺
Değerli yorumunuz için teşekkür ederim Sinem hanım. Film incelemesi konusunda yeni yazılarım blogumda yer alacaktır. Takipte kalın 🙂