Kripto Paralar Dark Web’i Hedef Aldı
Kripto Paralar Dark Web’i Hedef Aldı
Kripto paralar dark web piyasasında azaldı. Konuyla ilgili olarak Chainalysis, bazı hack yöntemlerle Bitcoin hırsızlığının artış gösterdiğini açıkladı.
Dark web ilk piyasasını Silk Road üzerinden İnternet’te madde satışını yaparak yaygınlaştırmıştı. Bu yüzden Bitcoin sistemi üzerinde suç oranı da artmış oldu. Tabi Bitcoin dark web pazarında eskisi gibi sık kullanılmıyor.
Bitcoin ile 2012 yılında dark web piyasasında %30 oranında işlemler yapılıyordu. Fakat 2017 yılında bu oran %1 oranına kadar düştü. Fakat olayın farklı yönünden bakacak olursak dolandırıcılık, fidye yazılım ve hack ile ele geçirilen Bitcoin hırsızlığı yükselmeye başladı.
Dark web pazarında neden böyle bir değişiklik oldu?
Tabi konuyla ilgili olarak Chainalysis, fark edilen bu değişimleri şu üç maddeye bağlayarak açıklıyor.
- Kanun yaptırımı ile dark web pazarının en iyi olanlarını kaptırdı. Tabi 2017’nin Mayıs ile Haziran aylarına baktığımızda bitcoin işlemlerinde büyük oranda düşüş görüyoruz.
- Bitcoin’in farklı kullanım şekilleri mevcut ve yaygın bir şekilde kullanılıyor. 2017’de on milyonlarca dolar hacminde olan Bitcoin, finansal olarak incelemeye aldı. 2017’de dark web’e sadece 660 milyon dolar hacminde Bitcoin gönderildi.
- Bitcoin’e oranla hem gizlilik sağlayan hemde daha az işlem ücreti alan Monero, Zcash ve Dash gibi alternatif olarak kullanılan kripto paralar dark web ortamında kullanımı oldukça yüksek.
Dolandırıcılık, Fidye Yazılım ve Hack Yöntemleriyle Çalınan Bitcoin’ler Gün Geçtikçe Artış Gösteriyor
Bitcoin değeri ne kadar artarsa Bitcoin odaklı suçlarda o derece artıyor. Kripto para hırsızları, fidye yazılımları kullanarak çeşitli hack yöntemleriyle Bitcoin çalıyorlar. Chainalysis konuyla ilgili olarak yaptığı bir incelemede Bitcoin hırsızlığının 2013’te yaklaşık 3 milyon dolar olduğunu ve 2016’da ise bu oranın 95 milyon dolara çıktığını açıkladı.
Tabi oranlara bakıldığında 2013 ile 2017 arasında yapılan çeşitli hack yöntemleriyle 172 milyon dolar değerinde Bitcoin çalındığı ortaya çıktı. fidye yazılımla yapılan hack yöntemleri ise yaklaşık olarak 31 milyon dolar hacminde Bitcoin kazandırdı.
Ayrıca dolandırıcılık ile yapılan bitcoin hırsızları da var. Hatta dolandırıcılık örneklerini barındıran Bitcoin Bad List kısmını incelediğimizde 2014 ile 2017 yılları arasında 5 bin 33 adet dolandırıcılık örneği bulundu.
Kripto Paralar Dark Web’i Vurdu. Peki, Kripto Suçun Geleceği Nedir?
Bu tahminler, kripto suçunun ancak dark web pazarındaki yasak olan para ile değiştirmesiyle sınırlı değildir. Kripto kanunen suç artık, fakat bu durum finansal varlık olarak Bitcoin hırsızlığı ile karşımıza çıkıyor. Bitcoin kullanıcılarının dolandırıcılığa ve hacklenmeye karşı daha dikkatli olmaları gerekir.
Kaynak: Chainalysis