Python 3’de Matematiksel ve Metinsel İşlemler Yapmak

Python 3’de Matematiksel ve Metinsel İşlemler Yapmak

Python 3’de matematiksel ve metinsel işlemler nasıl yapılır, örneklerle açıklayacağım. O zaman bu işlemleri hep birlikte yapalım. Şunu baştan belirtmek isterim ki sadece bu örneklere bağlı kalmayın.

Başka örnekleri araştırarak ta alıştırma yapabilirsiniz. Çünkü bu durum gelişiminiz açısından size fayda sağlar. Eğer Python kurulu değilse Windows’ta Python Çalıştırmak adlı yazımı inceleyerek kurulumu gerçekleştirebilirsiniz.

Python 3’de Matematiksel İşlemler Yapmak

Aşağıdaki tabloda yer alan  işleç karakterleri ile Python 3’de örneklerle işlemler yapacağız. Peki işleç nedir? İşleç, programlama dilinde hesaplama yapan matematiksel özel karakterlerdir. Hadi öyleyse örneklerle bu karakterlerin ne işe yaradıklarına bir bakalım.

Python 3'de Matematiksel işlemler yapmak
Aşağıdaki tabloda gördüğünüz gibi önce değişkeni giriyorsunuz ardından sistem size sonucu veriyor. Tabi bunlarla sınırlı kalmayın, başka örnekleri de araştırarak çeşitli alıştırmalar yapabilirsiniz.

>>> 7+2 --------------> İşlem
9 --------------------> Sonuç
>>> 6-22
-16
>>> 7*33
231
>>> 27/4
6.75
>>> 27//4 -----------> Tam sayı bölme bu işlem sadece Python'da bulunmaktadır.
6
>>> 46%12
10
>>> 4**10
1048576
>>> 9-4 +6*7/24
6.75
>>> (7-3) *22 +(6/8)
88.75

Python 3’de Metinsel İşlemler Yapmak

Aynı zamanda + ve * gibi işleçler metinsel işlemlerde de kullanılır. Bu tür işlemlere cümle işleçleri denir. Toplama işleci iki metni toplayıp sonucu verir. Birazdan hem toplama hemde çarpma örnekleri ile bu konuyu biraz aydınlatacağız.

>>> a= "merhaba"
>>> b= "dünya"
>>> print a+b
'merhabadünya'
veya
>>> a= "A"
>>> b= "li"
>>> c= a+b
>>> f= "Mutlu"
>>> print c+f
>>> 'Ali Mutlu'
>>> 3*(Ali Mutlu)
'Ali Mutlu Ali Mutlu Ali Mutlu'

Aşağıda yer alan 3+9 işleminin cevabı cevabı nedir?

>>> madde1 = "3"
>>> madde2 = "9"
>>> print madde1+madde2
39

Eğer dikkatli bir şekilde bakmadıysanız 27 cevabını vermiş olabilirsiniz. Fakat dikkat ederseniz buradaki yapılan işlem metinsel olarak algılanıyor. Çünkü tırnak içinde yer alan her bir sayı metinsel veri olarak algılanıyor.

Yukarıda da gördüğünüz gibi işlemin sonucu 39 olacaktır. Program yazarken kesinlikle işlenenlerin hangi türden olduğunu iyi bilmeniz gerekir. Çünkü bu tür durumlarda büyük ihtimalle anlamsal hatalara düşebilirsiniz.

Şimdi sizlere bir örnek: 7*(“4″+”3”) işleminin sonucunu önce tahmin edin ardından bu işlemi Python’da uygulamalı olarak sonucunu bulun. Sonucu yorum kısmında belirtebilirsiniz. Evet arkadaşlar değişkenler konumuzun sonuna geldik.

Aklınıza takılan bir şey olursa yorum kısmından belirtebilirsiniz. Faydası olması dileğiyle hoşça kalın..

1700+ Abone Arasına Katıl
En Yeni Yazılarımdan Haberdar Olmak İçin Mail Bültenimize Abone Olun
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi, deneyiminizi geliştirmek adına çerezler kullanır. Bu web sitesini kullanmaya devam ederek çerez kullanımını kabul etmiş sayılırsınız. Kabul EtDaha fazla oku