Kitap Okumamak İçin Neden Bahane Üretiyorsun?

Kitap Okumak Sizin İçin Boş Vakit mi?

Kitap okumamak için sebep ne? Neden kitap okumalıyız? Peki ne tür kitaplar okumalıyız? gibi soruların cevaplarını bu yazımda sizlere açıklayacağım.

 >> Kitap okumamak için sebep ne?
 >> Neden kitap okumalıyız?
 >> Başlangıçta ne tür kitaplar okumalıyız?
Kitap Okumak Sizin İçin Boş Vakit mi?

Kitap okumanın boş vakit olduğunu düşünüyorsunuz ama, sosyal medyada kahvehanelerde ve televizyonlarda takılmanın boş vakit olduğunu düşünmüyorsunuz. Bunun sebebi ise beyninizin size bahaneler üretmesidir.

Mesela kitaplar pahalı diye okumuyorum, okumaya vaktim yok, yoğun çalışıyorum, sonra okurum gibi bahaneler ile kendimizi kitaplardan uzak tutuyoruz. Bazende okumaya çalışıyorum ama anlamıyorum ki diyorsunuz.

Kitap okumamak için sebep ne?

Sebebi kitapların pahalı olduğunu düşünüyoruz. Evet haklısınız kitaplar pahalı ama bide yazar tarafından baktığınız zaman o süreçte ne uğraşlar verdiğini göreceksiniz. Buda yazarın maddi yük ve zaman sarf etmesinin bir nedenidir. Tabi bu süreçte kitapların raflarda yerini alması fiyatının artmasına sebep olmaktadır.

Bu konuya pek yapacağımız bir şey olmasa da, aslında devletin bu konu üzerinde bir çalışma yapması ve insanları kitap okumaya teşvik etmesi gerektiğini düşünüyorum. Geçenlerde izlediğim Ted konuşmacılarından Michael Beirut, özellikle çocukların okumaya teşvik edilmesi ve desteklenmesi gerektiğini söylüyor.

Hatta bu konuda çocukları teşvik edecek kütüphanelerin yapılması yönünde destekleyici bir açıklama da yapmıştı. Eğer bizde çocuklarımızı okumaya teşvik etmezsek ve bir kitap için bahaneler uydurursak çocuklarımızda bu şekilde yetişir. Fakat kitaplara pahalı diyerek bir çok şeye para harcıyorsanız, bu kitaplar ücretsizde verilse siz yine farklı bahaneler bulup okumayacaksınız.

Yani kitap okumamak için bahane üretmeyin. Öncelikle bu bahanelerden kurtulun. Ama gerçekten kitap okumak istiyorsanız ve kitaplar size pahalı geliyorsa, ikinci el kitapçılardan istediğiniz kitabı uygun fiyata alabilirsiniz. Ayrıca şehir kütüphanelerine üye olarak ücretsiz kitaplar da alabilirsiniz.

Fakat bu kitapları zamanında ve aldığınız gibi teslim etmeniz gerekir. Çünkü sizin için önemli olmayan o kitap, kitap severler için büyük değer taşımaktadır. Kitap okuma alışkanlığı edinmek için ise kendinize bir yol çizin. Mesele ben her gün 15 sayfa okuyacağım gibi. Tabi bunu gittikçe arttırmaya çalışın. Fakat bu rutini her gün yapmaya çalışın ve bozmamaya özen gösterin.

Mesela bazılarımız okuduğumuz kitabı anlamadığımız için hemen pes edip bırakıyoruz. Bunun sebebi ise doğru kitapla başlamadığımız içindir. Çünkü bazı kitaplar dil, anlam ve içerik bakımından ağır gelebilir. Bu yüzden doğru kitapla başlamak çok önemli. Bazıları ise okumadan kitap okumayı boş vakit olarak görüyorlar ve eleştiriyorlar. Fakat siz kitap okumamak için bahane üretirseniz, çevrenizdekilerde bu noktada bahane üretecektir.

Kitap okuma alışkanlığı kazanma

Neden kitap okumalıyız?

  • Kitap okuyan kişi hayata daha farklı pencereden bakar.
  • Kitap okumak bilmediğimiz bir çok şeyi öğrenmemizi sağlar. Bunun sonucunda ise yeni tecrübeler ve deneyimler kazandırır.
  • Kitap okumak kelime dağarcığınızı ve hitabet yeteneğinizi geliştirir.
  • Kitap okumak hayal gücünüzü geliştirir.
  • Kitap okumak aynı zamanda beynin iki lobunu aynı anda çalıştırır.

Başlangıçta ne tür kitaplar okumalıyız?

Eğer yeni okuyacak biriyseniz başlarda az sayfalı kitaplar ile başlamanızı tavsiye ederim. Ayrıca bu kitapların dil ve anlam bakımında içeriğinin ağır olmaması sizin için daha anlaşılır olacaktır.

Mesela bilim kurgu, fantastik veya polisiye türü kitaplar okunması kolay ve anlaşılır kitaplardır. Başlarda bu kitaplar ile ilerlemek size fayda sağlayacaktır. Tabi zamanla farklı kitaplara yönelebilirsiniz. Kitap okuyun ve çevrenizdekilerin de okumasını sağlayın.

1700+ Abone Arasına Katıl
En Yeni Yazılarımdan Haberdar Olmak İçin Mail Bültenimize Abone Olun
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi, deneyiminizi geliştirmek adına çerezler kullanır. Bu web sitesini kullanmaya devam ederek çerez kullanımını kabul etmiş sayılırsınız. Kabul EtDaha fazla oku