Elon Musk’ın İlham Aldığı 10 Kitap
Elon Musk’ın İlham Aldığı 10 Kitap
Yaptığı girişimler ve ortaya koyduğu üstün zekası ile kendisine hayran bırakan Elon Musk’ın ilham aldığı 10 kitabı bu yazımda sizler ile paylaşıyorum.
Paypal, Tesla Motors ve SpaceX gibi büyük firmaların kurucusu olan Elon Musk, başarının anahtarını kitap okumak olduğunu açıklıyor. Çocukluğunu Afrika’da geçiren Elon Musk, küçük yaşta bilim kurgu ve fantezi romanlarına ağırlık vermiş.
Ayrıca girişimcilik adaylarına da etkilendiği 10 kitabı tavsiye ediyor. Ayrıca sizler için derlediğim girişimcilerin okuması gereken kitaplar adlı yazıya göz atmanızı tavsiye ederim. Evet, hiç lafı uzatmadan Elon Musk’ın ilham aldığı 10 kitabı inceleyelim.
1) Einstein, Yaşamı ve Evreni (Walter Isaacson)
Elon Musk’a ilham kaynağı olan kitapların ilk sırasında Einstein Yaşamı ve Evreni adlı kitap yer alıyor. Einstein gibi bir dahinin hayatı ve başarı hikayesi Elon Musk’ı derinden etkilemiş.
2) Yüzüklerin Efendisi (J.R.R Tolkien)
Elon Musk, Afrika’da yaşarken yalnız kaldığı günlerde fantezi ve bilimkurgu romanları okumuş. Yüzüklerin Efendisi kitabını okuduğunda ise kitapta yer alan kahramanların kötülüklere karşı dünyayı kurtarmaları, onda bir vizyon oluşturmuş.
3) Otostopçunun Galaksi Rehberi (Douglas Adams)
Otostopçunun Galaksi Rehberi adlı kitap, BBC’de radyo oyunu olarak yayınlanıyordu. Kitap belli bir süre sonra şöhrete kavuşunca her dilde çevrilerek piyasaya sürüldü. O dönemlerde Elon Musk 12 yaşlarındayken yalnızlığından dolayı bazı sıkıntılar yaşıyordu.
Varoluşsal bulanıma giren Musk’a tek çare Douglas Adams’ın yazdığı bu kitap oluyor. Hatta bir röportajında okuduğu bu kitapta bazı öğütleri açıklıyordu. O öğütlerden biri, “Siz sorunu düzgün bir şekilde ifade ederseniz, o zaman cevap kolayca gelecektir.”
4) Benjamin Franklin (Walter Isaacson)
Benjamin Franklin’in hayatına bir göz attığınızda yoktan var eden bir adam göreceksiniz. Benjamin Franklin, girişimciliğin temelini atan ilk kişilerdendir. Elon Musk Benjamin Franklin’in hayatını okuyunca, onu kendi kahramanı ilan etmiş. Fakat bu kitabın Türkçe çevirisi bulunmuyor.
5) Sıfırdan Bire: Start-up’lar Üzerine Notlar ya da Geleceği İnşa Etmenin Yolları (Peter Thiel)
Peter Thiel, Paypal’ın kurucu ortaklarından ve Facebook’un yatırımcılarından biridir. Elon Musk X.com’u kurduğunda Peter Thiel’de Confinity’i kurmuştu. Ardından bu iki şirket birleşerek Paypal’ı oluşturdu. Peter Thiel’ın yazdığı bu kitap, Elon Musk başta olmak üzere birçok girişimcinin okuduğu kitaplardan biridir. Ayrıca bu kitap, Elon Musk’ın vizyonuna etki eden kitapların arasında yer alıyor.
6) Structures: Or Why Things Don’t Fall Down (J.E. Gordon)
Herkes Elon Musk’ın doğuştan bilgili olduğunu söylüyor ama bu yanlış bir düşünce. Çünkü herkes gibi o da dünya ya geldiğinde sıfırdan başladı. Onun bu noktaya gelmesinin en büyük sebebi ise başucunda duran kitaplardır.
Peki, Elon Musk SpaceX şirketini kurması için bir tecrübeye sahip olması germiyor mu? Tabi bunun için roket bilimine hâkim olması gerek. İşte bu şirketi kurmadan önce bu kitaba danıştı. Hatta bu kitap hakkında bir röportajında şunları söylüyor, “bu kitap bilgi sahibi olmak için harika bir kitap”
7) Howard Hughes: His Life and Madness (Donald L. Barlett – James B. Steele)
Howard Hughes, dönemin en zengin inşalarından biridir. Uçaklara ilgi duyan Hughes, savaş sanayisinde büyük işlere imza atmış. Ayrıca film endüstrisine bir bütçe ayırarak filmler çekmiş. Bu yüzden Elon Musk, Howard Hughes ile arasındaki benzerliği fark edince biyografisini okumaya karar vermiş. Fakat Elon Musk savaş sanayisinde bildiğim kadarıyla yer almıyor ama belki bu endüstriye de bir bütçe ayırmış olabilir. Savaş sanayisi hariç Howard Hughes’ın diğer benzerlikleri birebir uyuyor.
8) Ignition – An Informal History of Liquid Rocket Propellants (John D. Clark)
Ignition adlı bu kitap roket biliminin ilk çıktığı zamanlarda yayınlanmış. Fakat günümüzde bu kitabı bulmak oldukça zordur. Kitabın içeriğinde sıvı roket yakıtlarının tarihçesi, kullanımı ve birçok konu hakkında bilgiler yer alıyor. Bu kitap Elon Musk’ın roket bilimi hakkında başvurduğu kitaplardan biridir. Kitabın Türkçe çevrisi bulunmuyor. Hatta Amerika’da bile bulunması zor bir kitap.
9) The ‘Culture’ Series (Iain M. Banks)
The Culture adlı kitap, humanoid, uzay, yapay zeka ve culture (Kültür) adı verilen bir anarşist toplumun öyküsünü anlatıyor. Elon Musk bu kitabın serisini, 2014’ten bu yana okuyor. Fakat bu kitabın Türkçe çevirisi bulunmuyor.
10) Şüphe Tüccarları (Naomi Orestes – Erik M. Conway)
Şüphe Tüccarları adında belgeselleri çekilen bu kitabın, gizemli bir kitap olduğu söyleniliyor. Kitap, iki bilim tarihçisi tarafından yazılmış. İçeriğinde ise bilim adamlarının sağlık sorunları ve kamusal olaylar hakkında gerçeklerin gizlendiği dile getiriliyor.
Kitabı okuyan Elon Musk, 2013 yılında bir konferansta bu kitabı tavsiye etti. Hatta bir Twitter hesabında kitabın içeriğinde yer alan şu sözleri yazdı. ”Sigara içenlerin ölümü inkar etmesiyle, iklim değişikliğini inkar etmesi aynıdır.”
Bu yazımda Elon Musk’ın ilham aldığı 10 kitabı inceledik. Kitapların bazıları bulunması kolayken bazıları ise bulunması neredeyse imkansız. Ulaşabildiğiniz kitapları okuyunuz. Elon Musk’ın dediği gibi kitaplar yol gösterici rehberdir.
Kitaplardan ilham aldıkça ilham olunan biri olmanın canlı kanıtını görüyoruz. Kitap okumak iyidir.
Yorum için teşekkürler 🙂