Bakterileri Yok Etmek İçin Elektrokimyasal Aşındırma Geliştirildi
Bakterileri Yok Etmek İçin Yüzey Geliştirildi
Bakterileri yok etmek için Georgia Teknoloji Enstitüsü‘nden bir grup araştırmacı katıldı. Araştırmacılar memeli hücreleri incitmeden bakterileri yok eden ve paslanmaz çelik alaşımı üzerinde kullanılabilen bir elektrokimyasal aşındırma meydana getirdi
Araştırmacılar bu teknolojinin bedene yerleştirilen tıbbi aletler üzerinde ve gıda işleme cihazlarında bakterileri yok etmek amaçlı kullanılması gerektiğini düşünüyor. Ekip, bakterileri yok etmek için nano-dokulu meteryal üzerinde daha fazla çalışılmaları gerektiğini belirtiyor.
Ayrıca meteryalin bakterileri yok etmek için kullandığı elektrokimyasal süreçle meydana getirilen çok küçük dikenler ve çıkıntılardan oluştuğunu belirtiyor. Bu küçük dikenler bakteri zarları oyarak bakterileri yok ediyor. Ancak, meteryalin yüzeyindeki parçacıklar aynı performansı memeli hücrelerinde göstermiyor. Fakat memeli hücreleri göre daha büyük.
Paslanmaz çelik daha sürdürülebilir olduğu için güçlendirilen yeni teknoloji bir çok alanda uygulama fırsatını yakalayabilir. Araştırmacılar, diğer antimikrobik çözümlerin etkisinin gittikçe azaldığını ve uygulanması için değişik bir tabaka gerektirdiğini açıklıyor.
Meydana getirilen yeni teknolojiyse çeliğin yapısını değiştirerek tamamen bir etki meydana getiriyor. Yani araştırmacılar, paslanmaz çeliğin üzerinde değerlendirmek üzere yüksek derecede su itici yapısında bir yüzey meydana getirmek için bakterinin de sıvıyla beraberinde boşaltılmasını amaçlamıştı.
Ancak bunun için kimyasal kaplama olması gerektiği ve uygulanabilir bir çözüm olmadığına karar verildi. Meydana getirilen süreçte değişik voltaj düzeyinde ve standart elektrokimyasal süreçteki akımı değerlendiriliyor.
Kaynak: Slash Gear