Linux’da Dosya Sahipliği İçin Chown Komutu Kullanımı
Linux’da Dosya Sahipliği Görme ve Değiştirme İçin Chown Komutu Kullanımı
Linux’da dosya sahipliği için chown komutu kullanımı nasıl yapılır? İşte bu yazımda sizlere site sahibinin dosya sahipliliği bulunmadığı için işlem yapamaması konusunda ne tür işlemle bu sahipliliği değiştireceğimizi anlatacağım.
Uyarı: Öncelikle işlemlere başlamadan önce uyarıda bulunmak istiyorum. Bu komutları uygulamadan önce bulunduğunuz dizine ve hangi dosyaların sahipliğini değiştirdiğinize çok dikkat edin.
Çünkü herhangi yanlış bir işlemde büyük sorunlar ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu işlemleri yanlışlıkla sistem veya root dizininde yaparsanız, çözümü bile olmayan hatalara yol açabilirsiniz.
Linux sunucularında dosya üzerinde site sahibinin yazma izinleri gibi bazı işlemlerin yapılması için dosya sahibinin apache veya root olarak gözükmemesi gerekir. Aksi takdirde işlem yapamazsınız. Bu konuda site sahibinin işlem yapabilmesi için öncelikle dosya sahibini değiştirmesi gerekir.
Peki, biz bu işlemi nasıl yapabiliriz. Şimdi sizlere bu işlemi hem Centos hemde Plesk üzerinde kurulu olan Linux işletim sistemi için anlatacağım.
Linux’da Dosya Sahipliği İçin Yapılacak İşlemler
- Öncelikle Ssh sunucumuza bağlanıyoruz.
- Ssh sunucumuza cd/var/www/vhosts/domainadi.com/httpdocs/ komutunu girerek site verilerinin bulunduğu yere ulaşıyoruz.
- Burada dosya listesi ve dosya sahiplerini görmeniz için ls -al komutunu giriniz. Burada dosya sahiplerini değiştirdiğiniz halde sorun düzelmezse, o zaman al klasörlere göz atmalıyız. Bunun için ise önce cd altklasor komutunu sonrada ls- al komutunu giriniz. Bu işlem sayesinde alt klasörlerinde dosya sahiplerini görebilirsiniz. Ayrıca burada domainftpadi isminizi de göreceksiniz. Bu isim ileri ki aşamada lazım olacak.
- Evet, dosya sahiplerini gördük. Peki, bu dosya sahiplerini nasıl değiştireceğiz. Bunun için ise chown -R domainftpadi:psacln dosya adi komutunu giriyorsunuz. Fakat dosya adı yazan yere sizin sahipliğini değiştirmek istediğiniz dosyanın adını yazıyorsunuz. Mesela chown -R domainftpadi:psacln yazılar gibi dosya adı şeklinde buna örnek verebilirim. Bu işlemi yaptıktan sonra dosya sahipliği apache veya root ise domainftpadi girerek değiştirebilirsiniz. Fakat siz httpdocs altındaki bütün dosyalar için bu işlemi uygulamak istiyorsanız, bunun için chown -R domainftpadi:psacln * komutunu kullanın.
Bu yazımda sizlere Linux’da dosya sahipliği görme ve değiştirme İçin chown komutu kullanımı işlemini maddeler halinde aktardım. Başından da belirttiğim gibi bu işlemleri yaparken çok dikkatli olunuz. Eğer kafanıza takılan sorular olursa yorum kısmında belirtiniz. Faydası olması dileği ile hoşça kalın…